oblikovanje na konferenci v litvi s

Na povabilo Kauno kolegija so študenti sodelovali na konferenci "Forum of Ideas" v Litvi, ki je potekala 22. aprila 2021 v virtualni obliki. 

Prispevek o izvajanju in izdelavi ure iz obdobja Ludvika XV je predstavila študentka v programu Oblikovanje materialov Alenka Brlogar. 

V okviru medpredmetnega sodelovanja so se študenti seznanili z različnimi  zgodovinskimi tehnologijami, zakonitostmi oblikovanja in različnimi obdelavami površin.
Študenti so pozlatili  izrezljane lesene okraske sijajne (vodne) in mat (oljne) pozlate s 24-karatnimi zlatimi listi in ohišje pobarvali z jajčno pripravkom. 

Druga ura je bila v celoti sijajno posrebrena. S tehniko zlatega laka (oro povero) so bili okraski imitirani v zlatu, preostali del okvirja je bil obdelan v tehniki imitirane želvine školjke. Imitacija emajlirane kovinske številčnice je bila izdelana iz lesa in izvedena v polierweiss-u, številke pa so bile izdelane preko šablone na površino s črnim bole.

Gre za reinterpretacijo zapleteno zasnovanega izdelka, ki ni bil namenjen ustvarjanju nečesa izvirnega, ampak je služil kot didaktično orodje za seznanjanje in pridobivanje praktičnih izkušenih študentov z zgodovinskimi pohištvenimi slogi, materiali in tehnologijami. Torej ne gre za oblikovalski problem, temveč za tehnološki problem.

Ključne besede: rezbarjenje, kaminska ura, francoska nihala, pozlata, imitacija želvine školjke, oro povero, polierweiss, rokoko, lak. 

Mentor: dr. Martin Klinc